четвер, 16 листопада 2017 р.

План відкритого уроку з предмета "Технології фоторобіт" викладача Пуюл Л.А.



План відкритого уроку 3.24
з предмета «Технології фоторобіт»

Тема предмету № 3: Техніка фотографування.
Тема уроку: 3.24. Високий та низький ключ у фотозйомці.
Мета уроку: Ознайомити учнів з поняттями високого та низького ключа у фотозйомці, їх призначенням та методами і прийомами, які необхідно застосувати для досягнення даних ефектів.
Тип уроку: комбінований.
Навчально-матеріальне забезпечення уроку: фотозображення (у вигляді електронної презентації з роботами учнів) та електронний кросворд (оформлений в програмі HotPotatoes 6) для опитування пройденого матеріалу, конспект викладача, електронна презентація для пояснення нового матеріалу, опорні конспекти учнів, перелік питань для закріплення нового матеріалу у вигляді електронної презентації.
Методична мета відкритого уроку: Методика використання програми «HotPotatoes 6» (для створення електронних різнопланових тестів та кросвордів) для опитування учнів.

ХІД УРОКУ:
1.                Організаційна частина (до 3 хв.):
1.1. Перевірка присутності учнів на занятті.
1.2. Повідомлення теми та мети уроку.
2.                Актуалізація опорних знань учнів (до 12 хв.):
2.1.         Розв’язування кросворду (2 варіанти для 14 учнів на 10 хв.):
Перелік запитань до кросворду:
1)           Стратегія мистецтва направлена на об’єднання глядацького сприйняття та авторського самовираження де головним являється сам витвір (фото) це – … (композиція)
2)           Вибір точки зйомки при якому перспективно змінюються риси предмету це – … (ракурс)
3)           Як називається точка зйомки на рівні наших очей? (нормальна)
4)           Наша ілюзія сприйняття навколишнього світу це – … (перспектива)
5)           Як називається вид перспективи, коли предмети по мірі віддалення від місця зйомки сходяться в одну точку? (лінійна)
6)           Точка, в якій перетинаються паралельні світлові промені після проходження через збиральну оптичну систему це – … (фокус)
7)           Як називається вид фокусування з позначкою AF? (автофокус)
8)           Як називається режим фокусування AL Servo F? (слідкуючий)
9)           Урівноваження по вазі різних частин композиції це – … (симетрія)
10)      Динаміка, розподіл великих і малих об’єктів форм, протиставлення  ярких і темних плям на фотозображенні це – … (асиметрія)
11)      Характер перетворення і чергування однотипних об’єктів фотозйомки це – … (ритм)


Критерії оцінювання:
Оцінка
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
% вірних відповідей
100
95,0-99,9
90,0-94,9
80,0-89,9
70,0-79,9
60,0-69,9
50,0-59,9
40,0-49,9
30,0-39,9
20,0-29,9
10,0-19,9
0,01-5,0
2.2. Усне опитування з використанням цифрових фотозображень (на учительському комп’ютері показано почергово фотозображення відповідно до яких, учні повинні розповісти які прийоми, закони та правила композиції використані для створення даного зображення та придумати власну назву для фото).

3.     Викладання нового матеріалу (з використанням електронної презентації)
(до 23 хв.):























4.     Закріплення нового матеріалу у вигляді усного опитування (до 5 хв.):
1)         Що таке високий ключ у фотозйомці? (це техніка фотозйомки, яка характеризується перевагою світлих тонів над темними).
2)         Що найчастіше фотографують у високому ключі? (у високому ключі найчастіше знімають портрети (особливо дітей і жінок), зимові «сніжні» пейзажі, тварин, тощо).
3)         Що забороняється робити моделі, яка буде об’єктом фотозйомки у високому ключі? (одягати одяг, тон якого темніший за її власний тон шкіри та наносити яскравий макіяж).
4)         Розкажіть послідовність проведення фотозйомки у високому ключі. (Спочатку вибирається світлий фон, потім готуються софт-бокси максимального розміру, якими буде освітлюватися фотомодель та у налаштуваннях фотокамери вибирається позитивна корекція експозиції і проводиться фотозйомка після чого при потребі  фотографії обробляються).
5)         Що таке низький ключ у фотозйомці? (це техніка фотозйомки, яка характеризується переважанням темних тонів над світлими).
6)         Що найчастіше фотографують у низькому ключі і чому? (у низькому ключі найчастіше фотографують чоловічі портрети і людей пишних форм, а також проводять предметну фотозйомку та фотозйомку жіночих портретів у стилі "ню", адже така техніка зйомки дозволяє приховати недоліки фігури і одночасно підкреслити її красу, для цього достатньо лише правильно поставити світло).
7)         Які способи використовують для створення зображень у низькому ключі? (для створення зображень у низькому ключі використовують 3 способи: фотографування при мінімальному освітленні, фотографування при нормальному освітлення але з «недотриманою» композицією та за допомогою відповідних графічних редакторів)
8)           Що таке Тубос і для чого він призначений? (це пристосування, у вигляді труби, яке призначене для звужування потоку світла зовнішнього спалаху).

5.    Підведення підсумків (до 2 хв.):
5.1.    Фотографування презентації для подальшого опрацювання.
5.2.    Оцінювання досягнень учнів.
5.3.    Домашнє завдання: Записати матеріал в зошит. Вивчити матеріал нової теми. Самостійно сфотографувати або знайти по 3 фотозображення у високому та низькому ключі. Додаткова інформація по роботі зі світлом та моделлю можна прочитати в електронній книзі «Фотосьемка Уневирсальний самоучитель» Стор. 113-124.
5.4.    Прибирання робочих місць та кабінету.

Викладач                                                                     Л.А. Пуюл

Немає коментарів:

Дописати коментар